Polijstmiddel voor Kunststof

Peek Polish - poets en polijstmiddel voor fietsen, motors, scooters, oldtimers, auto's, vrachtwagen, keukenartikelen enz enzDof kunststof oppoetsen en weer laten glanzen

Poetsmiddel voor Kunststof: kunststof polijsten tot hoogglans!

Door de jaren heen kan plastic dof worden, gewoon door gebruik, maar vooral als het kunststof voorwerpen zijn die buiten zich bevinden.

Verweerde en doffe plekken ontstaan door weersinvloeden op kunststof kan je met Peek oppoetsen en weer mooi glanzend maken. Doffe plekken kunnen ook veroorzaakt worden door slijtage, door gebruik ontstaan door oppervlakkige krasjes. Oppervlakkige krasjes in kunststof kan je met Peek Polish weg polijsten.

Oppoetsen van plexiglas ruiten, koplampen van de auto en meer!

Met Peek Polish kan je kunststof oppoetsen en polijsten tot hoogglans. Vooral Plexiglas ruiten in de boot of caravan, kunststof kozijnen, kan je goed opknappen met Peek Polish.


Tips & Adviezen voor het opknappen van kunststof

We geven je op deze pagina diverse tips en adviezen om kunststof te poetsen en polijsten.

 

Kunststof poetsen en polijsten

Poetsmiddel voor kunststof

Peek Polish is in eerste instantie ontwikkeld als metaalpoets, maar al gauw bleek dat Peek Polish ook vele andere materialen kan reinigen en tot hoogglans kan oppoetsen. Zo bleek Peek Polish ook een goed poetsmiddel voor kunststof, bijvoorbeeld voor hard kunststof en plastics. Het succesvol poetsen en polijsten van kunststof is een andere kwestie dan het poetsen en polijsten van metalen, omdat kunststof verschillend kan reageren op polijsten of op een polijstmiddel.

Qua chemische samenstelling zijn er vele soorten kunststoffen, er zit verschil in hardheid maar ook de kwaliteit van het kunststof. De chemische samenstelling van kunststof bepaalt ook het uiterlijk, zo zijn er ook qua uitvoeringen vele kunststof varianten: kunststof in transparante uitvoering, in kleur, mat, glanzend... De mogelijkheid om kunststof te kunnen poetsen en polijsten varieert daardoor, daarom het advies (zoals bij vele polijstmiddelen): probeer het eerst uit op een onopvallende plek.


Hard kunststof of zacht kunststof poetsen en polijsten

De mate van succesvol opknappen van kunststof hangt af van het type kunststof. Plexiglas is een harde kunststof die je prima kan poetsen polijsten met een polijstmiddel, andere kunststoffen zijn minder geschikt om te polijsten. De kunststoffen PolyPropyleen (PP), PolyEthyleen, PolyEtheen, Nylon zijn bijna niet te polijsten door hun taaiheid en weerbaarheid. Daarentegen zijn er ook zachte kunststoffen. In geval van zacht plastic moet je goed opletten of het plastic niet door een polijstmiddel aangetast wordt of te heet wordt door wrijving tijdens het poetsen. Zachte kunststoffen zijn dus minder goed te poetsen en polijsten vanwege hun chemische samenstelling of vanwege hun zachtheid.

In geval van kunststof is het daarom vooraf moeilijk in te schatten of het kunststof te hard of te zacht is om gepolijst te kunnen worden. Het antwoord op de vraag of jouw type kunststof te poetsen of polijsten is, is alleen proefondervindelijk te beantwoorden door te testen op een onopvallende plaats.

Hoe je het beste kunststof kunt poetsen en polijsten lees je verder op deze pagina.

 

Is mijn kunststof te poetsen en polijsten?

Als je kunststof wilt opknappen, is het verstandig om eerst het type kunststof te onderzoeken en te beoordelen aan de hand van de volgende vragen:

  • Is jouw kunststof bestand tegen een poetsmiddel met een polijstkorrel?
  • Is jouw kunststof bestand tegen de chemische samenstelling van een polijstmiddel? De meeste kunststoffen wel, maar bij zachte kunststoffen altijd oppassen.
  • Is jouw kunststof redelijk hittebestendig? Vooral wanneer je wilt polijsten met een polijstmachine is deze vraag niet onbelangrijk!

Eerst even testen...

Het lijkt een open deur, maar test om de genoemde vragen te beantwoorden altijd een poetsmiddel dat je nog niet eerder gebruikt hebt op een onopvallende plek. Door een polijstmiddel eerst even te testen, kan je beoordelen of het resultaat na het poetsen van het kunststof naar je wens is.

Hard Plastic Poetsen en Polijsten

Harde kunststoffen zoals plexiglas en polyester zijn goed te polijsten met Peek Polish.

Plexiglas ruiten kan je bijvoorbeeld weer helder maken als deze dof of vergeeld zijn.

Uiteraard zal geen enkel poetsmiddel soelaas bieden als een verkleuring door en door het kunststof is getrokken. Hetzelfde geldt voor krasjes en scheurtjes die tot zeer diep in het plastic zijn doorgedrongen.

Zacht Plastic Poetsen en Polijsten

Peek Polish is NIET geschikt voor zacht kunststof

Peek Polish is meer geschikt voor het poetsen en polijsten van hardere kunststoffen.

Kunststof Schroten bijvoorbeeld, zijn vervaardigd van relatief zacht, dun en flexibel plastic, dit is vrij moeilijk te poetsen en polijsten tot hoogglans.

Bij het poetsen en polijsten van zacht kunststof moet extra goed opgelet worden dat het kunststof niet vervormd of smelt door verhitting wat kan ontstaan door wrijving tijdens het poetsen, met name wanneer er machinaal gepoetst wordt.


PolyEthyleen en PolyPropyleen is niet te poetsen of polijsten

Peek Polish is NIET geschikt voor PolyEthyleen of PolyPropyleen

Het PolyEthyleen van bijvoorbeeld een kano kan door het liggen in de zon verweerd raken, de kleur van het PolyEthyleen veranderd en er komt een doffe grijzige laag op.

We krijgen regelmatig de vraag of je PolyEthyleen en PolyPropyleen ook met Peek Polish kan oppoetsen. Helaas is dit niet het geval. We hebben het zelf ook wel eens geprobeerd maar zonder resultaat. Het probleem met PE,PP en ook Nylon is dat het heel taai is en daarom niet goed te polijsten is.

 

Poetsen en polijsten van kunststof met Peek Polish Polijstpasta

De volgende kunststoffen zijn te poetsen en polijsten met Peek Polish:

Acryl                          Plastics                       Lexaan                     Formica

Perspex                      Polyurethaan               Hard PVC

Polymethylmethacrylaat (afgekort: PMMA, andere benamingen: Plexiglas, Perspex, Acrylaat, e.d.)

 


Plastic Poetsen & Polijsten

Kunststof voorwerpen om te Poetsen en Polijsten

Vele soorten kunststof kan je met Peek Polish poetsen en polijsten, denk aan het helder maken van verweerd Plexiglas, Perspex, Polyester, PVC, Melamine.

Poetsen, polijsten, reinigen, beschermen van vrijwel alle metalen en kunststoffen

 

Peek Polish bevat een zeer fijn polijstmiddel

Plastic glad maken en krasjes verwijderen uit kunststof

Als het te polijsten kunststof geschikt is om te behandelen met een polijstmiddel, kan je het mooi opknappen met Peek. Peek Polish maakt plastic weer glad en geeft het hoogglans. Een glad oppervlak ontstaat door alle oneffenheden zoals vuil, haakjes, oppervlakkige krasjes op het kunststof oppervlak weg te polijsten met als resultaat: glad en glanzend plastic.

Lichte krasjes in kunststof polijsten

Peek Polish is uiteraard niet geschikt om in één keer diepe krassen te verwijderen. Net als bij het verwijderen van diepere krassen uit andere materialen zijn er in dat geval meerdere handelingen nodig. Om hardnekkige krasjes in kunststof te verwijderen moet je eerst het oppervlak met een fijn schuurpapier schuren. Vooral in geval van diepere krassen moet je wat langer aan de slag met een fijn schuurmiddel, tot er op het kunststof nog kleine oppervlakkige krasjes zijn.

Zijn de diepere krasjes na het schuren veranderd in oppervlakkige krasjes? Dan is de fase van polijsten aangebroken. De laatste krasjes kan je met Peek Polish verwijderen en het oppervlak polijsten. Als dit nog niet het gewenste resultaat heeft, dan moet de behandeling herhaald worden: verder schuren tot de ergste krassen weg zijn en vervolgens oppoetsen en polijsten tot hoogglans met Peek Polish.

Hoe en met welke hulpmiddelen je het beste kan poetsen en polijsten lees je op deze pagina: hoe poetsen en polijsten.

Aandachtspunten bij het polijsten van kunststof

Je kan kunststof schuren, maar let op voor warmteontwikkeling

Pas bij het schuren van kunststof er op dat het kunststof niet te heet wordt. Door wrijving van het poetsen ontstaat hitte, vooral bij machinaal poetsen. Als het kunststof te heet wordt, kan het door de hoge temperatuur vervormen, of nog erger het kunststof kan gaan smelten. Ben je van plan om kunststof te schuren, ga dan behoedzaam te werk. Bij gebruik van een schuurmachine altijd lagen toerentallen aanhouden en bij het met de hand schuren altijd tussendoor even checken of het kunststof door de wrijving niet te heet wordt.

Uiteraard is dit alles ook afhankelijk van de hardheid van de te schuren kunststofsoort. Probeer het uit, ga behoedzaam te werk om vervorming of smelten van kunststof te voorkomen.


Polijsten = lichtjes schuren

Houd er rekening mee dat Peek Polish een zeer fijn polijstmiddel bevat. Alle soorten polijstmiddelen bevatten een miniscuul fijne polijstkorrel, ga daarom altijd voorzichtig te werk! In sommige gevallen kan een polijstmiddel in plaats van een glans aanbrengen soms ook doffe plekken achter laten! Probeer daarom ieder nog niet eerder gebruikt poetsmiddel altijd eerst uit op een onopvallende plek!

Let er op dat je kunststof niet gelakt is.

Soms wordt er bij het poetsen en polijsten uit het oog verloren dat een oppervlak gelakt is. In dat geval ben je niet de gewenste ondergrond aan het poetsen en polijsten, je bent namelijk de lak aan het poetsen en polijsten. Om succesvol het oppervlak op te knappen, zou eerst de laklaag verwijderd moeten worden. Voor het opknappen van lak, is de Lak Compound wellicht een betere oplossing (klik op de link om het product te bekijken).

 


Plexiglas transparant maken

Perspex polijsten: Wat is Perspex?

Perspex is een merknaam voor Acrylaat of Plexiglas. Perspex is een doorzichtige kunststof. Vaak is Perspex kleurloos. Perspex is een goede vervanger voor glas en daarom veel te vinden in boten, campers en caravans als raam! Plexiglas! Ook lichtkoepeltjes zijn meestal gemaakt van Plexiglas.

Transparant kunststof (zoals Perspex) polijsten

Plexiglas, Perspex, Acryl, zijn kunststoffen die zich zeer goed laten poetsen en polijsten met Peek Polish. Dof Plexiglas is weer helder en transparant te polijsten met Peek Poetspasta.


Doorzichtig plastic polijsten

Met Peek Polish zijn goede resultaten behaald bij het polijsten van doorzichtig plastic. Transparant Perspex kan door weersinvloeden dof worden. Perspex ramen ondergaan allerlei weersinvloeden waardoor het Plexiglas dof en/of gelig wordt of het Plexiglas krijgt een wittige waas. De doffe laag kan je met Peek Polish weg poetsen en polijsten. Zo kan je bijvoorbeeld Plexiglas ruiten in een caravan of een lichtkoepeltje, oppoetsen en weer transparant maken door te polijsten met Peek. Hoe je Plexiglas weer transparant kan krijgen lees je op deze pagina.

Zachte Zwarte Schuimrubberen Handpoetspad

Donker gekleurd glanzend kunststof met krassen

Hoe reageert jouw glimmende kunststof op een polijstmiddel?

Kunststof is te vinden in zeer veel uitvoeringen. Aan het begin van deze pagina noemden we al het bestaan van verschillende hardheden van kunststoffen, samenstellingen van het kunststof. Donkergekleurd kunststof in hoogglans is zo ook een moeilijk voorspelbare kunststof om te herstellen wanneer er krasjes en doffe plekken op zijn gekomen.

Krasjes in hoogglans zwart kunststof? Het is erg moeilijk te zeggen of Peek het reddende polijstmiddel voor zwart glimmend kunststof is, bijvoorbeeld het glanzend zwarte kunststof van geluidsapparatuur, printer of huishoudelijke apparatuur. Bij zwart kunststof met hoogglans is het zeer zeker aan te raden om eerst het polijstmiddel te testen: hoe reageert het glanzende kunststof in jouw geval op een polijstmiddel?

Krasjes in zwart glanzend plastic

Na het polijsten een doffe plek op glanzend kunststof

Wanneer je zwart glanzend plastic gaat poetsen en polijsten is het belangrijk om behoedzaam te werk te gaan. Elk polijstmiddel bevat een polijstkorrel. De functie van de polijstkorrel is vuil en oneffenheden van het oppervlak los wrijven. Een andere functie van een polijstkorrel in een polijstmiddel is om een ultrafijn minimaal laagje weg te polijsten zodat oppervlakkige krasjes verdwijnen en de kunststof weer zijn oorspronkelijke kleur terugkrijgt.

Helaas reageert het ene kunststof anders op een poetsbeurt met een polijstmiddel dan het andere kunststof. Vooral bij donker gekleurd hoogglans kunststof is het oppassen geblazen dat de polijstkorrel van een polijstmiddel niet juist een licht matterend effect heeft. Soms lijkt het glimmende kunststof succesvol te zijn gepoetst en gepolijst. De oppervlakkige krasjes zijn weg, maar later wordt er vanuit een bepaalde zichthoek een nauwelijks waarneembare waas geconstateerd.

Doffe plek in zwart hoogglans kunststof

De polijstkorrel kan door het poetsen en polijsten microfijne krasjes laten ontstaan die tezamen ongewenst een licht doffe plek vormen. Soms is een dergelijke matte plek na het polijsten nauwelijks zichtbaar. Soms is een licht matte plek alleen maar zichtbaar bij een bepaalde invalshoek van het licht. Soms bestaat de amper waarneembare vlek uit een verkleuring door het poetsen en polijsten. Op hoogglans kunststof wil je geen enkele matte plek hebben, daarom is het belangrijk om vooraf te bekijken hoe jouw kunststof reageert op een poetsmiddel.

Matte vlekken op glimmend zwart kunststof kan ontstaan doordat er wat te hard gedrukt is tijdens het poetsen en polijsten. Het kan ook zijn dat het kunststof minder geschikt is om te poetsen en dat het reageert op het poetsmiddel in de vorm van verkleuring.

Polijstkorrel in polijstmiddelen

Het ene polijstmiddel heeft een grovere polijstkorrel dan het andere polijstmiddel.

Peek Polish bevat een zeer fijne polijstkorrel en laat na de poetsbeurt een glanzend oppervlak in hoogglans achter. Maar ook bij Peek Polish in combinatie met zwart glanzend plastic moet behoedzaam te werk worden gegaan. Soms moet er geconstateerd worden dat het glanzende kunststof niet meer in originele staat teruggebracht kan worden. Zoals gezegd, met elk polijstmiddel kan op zwart kunststof met hoogglans matte plekken zichtbaar worden.

Wil je zwart glimmend kunststof poetsen en polijsten? Test dan beslist de werking van het polijstmiddel op een onopvallende plek!

 

 

Kan ik ook mijn ... van kunststof poetsen met Peek Polish?

Uiteraard hebben wij niet alle mogelijkheden met Peek uitgeprobeerd! Dat zijn er teveel!

Om die reden en de hierboven beschreven redenen kunnen we logischerwijze niet op alle vragen antwoord geven!

Het beste advies dat wij kunnen geven is het zelf te testen en beoordelen of de werking naar wens is.

Twijfel je of Peek Polish wel geschikt is?

Koop bij twijfel de kleinste verpakking, voor de prijs hoef je het niet te laten!
Als Peek Polish je bevalt, kan je later altijd nog een grotere verpakking kopen!


Peek Polish komt altijd van pas!

Peek Polish zal nooit werkeloos in je schuur of keukenlaatje blijven liggen. Vrijwel alles is met Peek Polish poetsen en polijsten, dus het polijstmiddel komt altijd van pas!
 
Er is altijd wel wat schoon te maken, op te poetsen of te polijsten, bijvoorbeeld de velgen van je auto of fiets, RVS wasbak, aanslag op pannen en bestek, metalen horloge bandjes, juwelen en... heel veel meer!
 
Wil je weten wat je nog meer zou kunnen poetsen en polijsten met Peek? Klik dan op deze link voor meer informatie.

 

Probeer het zelf! Verbaas je over het resultaat!
Voor de prijs hoef je het niet te laten!

Aluminium plinten in de douche kunnen worden opgepoetst met Peek Polish Vrachtwagen chromen onderdelen en velgen poetsen en polijsten met Peek Polish Polyester boten te poetsen en polijsten met Peek Polish Pannen van staal, RVS, aluminium kunnen opgepoetst worden met Peek Polish Horloges, armbanden, ringen, kettingen van goud, zilver, RVS oppoetsen met Peek Polish

CONTACT

Vragen over ons polijstmiddel Peek Polish of over de webshop? Neem contact met ons op:

E-mail:
Klik hier voor ons emailadres

Bezoekadres:
Mercuriusweg 2a
3113 AR SCHIEDAM